Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، گرچه در نوشته‌های بزرگان و شخصیت‌های برجسته‌ پزشکی قدیم ایران، از جمله حکیم بوعلی سینا و اسمعیل جرجانی، اشاراتی وجود دارد که می‌تواند به‌عنوان اولین برداشت مبهم از مسئله‌ی انتقال اعضا باشد، ولی پیوند اعضا به مفهوم مدرن و کنونی آن یعنی جایگزینی یک عضو با عضو مشابه، در ایران به سال ۱۳۱۴ خورشیدی باز می‌گردد که برای اولین بار در کشور در توسط دکتر شمس نخستین عمل پیوند قرنیه در تهران انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدا مردم هنوز با فرهنگ اهدای عضو آشنا نبودند، اما به مرور زمان و به لطف تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس که هرساله برای تجلیل از خانواده اهدا کنندگان اعضا برگزار می‌شود، تعداد بیشتری از مردم با عمل اهدای عضو آشنا و خواستار دریافت کارت اهدای عضو شدند.

این سنت همچنان تداوم داشته و این بار قرعه کار به جوانی از اهالی شهر قدس رسید؛ شاهین تیموری جوان ۳۲ ساله ای که سحرگاه بیستم مهر ماه در خواب دچار مرگ مغزی شده بود به یکی از بیمارستان‌های تهران انتقال یافت. این، اما پایان زندگی شاهین نبود؛ او توانست با اهدای اعضای بدن خود به به ده ها بیمار نیازمند که منتظر دریافت عضو بودند، زندگی دوباره‌ای ببخشد.

با تایید مرگ مغزی شاهین پدر و مادر، سه برادر و تنها خواهر شاهین، تصمیم به اهدای اعضای بدن او گرفتند تا دوباره قلب شاهین در سینه فرد دیگری بتپد.

امروز پیکر این جوان فداکار شاهین در میان حزن و ماتم مردم مهربان سرخ حصار شهرقدس تشییع شد و کبوتر جانش، سبکبال در میان سیل اشک به خانه ابدی پرواز کرد.

شعار «اهدای عضو، اهدای زندگی» را بار‌ها و بار‌ها ما شنیده ایم و شاید به آن فک کرده باشیم که پس از مرگ خود با اهدای اعضا به افراد نیازمندی که در تک تک لحظات خود منتظر دریافت عضو و بازگشت به زندگی عادی هستند، زندگی دوباره ببخشیم.

در حال حاضر ۲۵ هزار نفر در صف دریافت اهدای عضو در کشور هستند، که چشم امیدشان تنها به دریافت اعضا از بیماران مرگ مغزی است.

روزانه تعداد زیادی از هم نوعان ما در کشور، جان خود را بر اثر نرسیدن به موقع اعضای اهدایی از دست می‌دهند؛ بین ۱۰ تا ۲۵ درصد بیماران لیست انتظار اعضای مختلف هر سال در ایران به‌دلیل نرسیدن به‌موقع عضو پیوندی فوت می‌کنند و  این در حالی است که هر بیمار مرگ مغزی می‌تواند با اهدای اعضای خود، جان ۸ انسان دیگر را نجات دهد.

در هر ۱۰ دقیقه یک نفر به لیست انتظار پیوند اعضا اضافه می‌شود؛ در واقع، تنها راه ادامه‌ حیات برای بسیاری از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی و کلیوی، افرادی که دچار مشکلات کبدی و … اهدای عضو است.

از نظر آمار کلی ایران در آسیا رتبه یک اهدای عضو از موارد مرگ مغزی را دارد و تعداد اهدا به ازای هر یک میلیون جمعیت کشور ما در سال گذشته، برای اولین بار رتبه ۱۱/۹ چیزی نزدیک به ۱۲ رسید که با اختلاف بسیار زیاد، رتبه اول آسیا از آن کشورمان است. اسپانیا رتبه اول دنیا از نظر اهدای عضو را دارد و ایران از این نظر در رتبه ۳۸ دنیا در سال ۲۰۱۸ قرار گرفته است.

اهدای عضو در سال ۹۸ در مقایسه با سال‌های گذشته رشد ۴۰ درصدی داشته یکی از راه‌های فرهنگسازی جهت اهدای عضو که مسلماً از رضایت‌گیری خانواده‌ها سهل‌تر می‌تواند باشد متوسط رضایت‌گیری از خانواده‌های افراد مرگ مغزی برای اهدای عضو ۷۰ درصد است توسعه فرهنگ دریافت کارت اهدای عضو است.

طبق قانون جمهوری اسلامی ایران و بیشتر کشور‌های جهان، برای اهدای عضو رضایت اولیای‌دم ضروری است و حتی با وجود داشتن کارت اهدای عضو درصورت عدم‌رضایت اولیای دم اهدا انجام نخواهد شد. داشتن کارت اهدای عضو که نشان از رضایت قبلی فرد مرگ مغزی‌شده از اهدای اعضایش است، می‌تواند در رضایت خانواده‌اش مؤثر واقع شده و احتمال اعلام رضایت خانواده را بیشتر می‌کند. مجموع اعضای اهدا شده در ایران تا سال ۱۳۹۷-۵۶۸۶۲ عضو است.

تا کنون ۱۰ درصد از مردم ایران کارت اهدای عضو دریافت کرده اند، با دریافت کارت اهدای عضو می‌توان بعد از رفتن هم هنوز بود، برای دریافت کارت اهدای عضو پس از مرگ می‌توان به وبگاه ehdacenter.ir مراجعه و درخواست کارت اهدای عضو را ثبت کرد.

اهدای عضو از فرد مرگ مغزی به‌طور رایگان انجام می‌شود و اگر فرد مرگ مغزی در بیمارستان دولتی بستری شده باشد، هزینه‌های بیمارستان هم توسط دولت پرداخت می‌شود.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اهدای عضو پیوند اعضا دریافت کارت اهدای عضو اهدای عضو اهدای اعضای اهدای اعضا مرگ مغزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۸۸۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجازات دریافت وجه اضافی از بیماران چیست؟

تخلف زیرمیزی پزشکان، به دریافت وجه مازاد بر تعرفه‌های قانونی از سوی برخی پزشکان در ازای ارائه خدمات درمانی، اطلاق می‌شود؛ این کار نه تنها غیرقانونی و غیراخلاقی است، بلکه مجازات‌های سنگینی نیز برای متخلفان در نظر گرفته شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهرنشینی مستلزم رعایت قوانین و قواعد شهری است و کارشناسان بر این باورند شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و به مسئولیت‌های خویش در برابر شهر و اجتماع عمل کنند، به «شهروند» ارتقا پیدا می‌کنند.

حقوق شهروندی نیز مجموعه حق‌هایی است که هر کدام از شهروندان از آن برخوردارند و باید توسط دیگر شهروندان و حاکمیت رعایت شود، حقوق شهروندی در ایران نیز مانند بسیاری از کشورها پذیرفته شده است که بارزترین و مهم‌ترین نمود آن قانون اساسی است که در اصول ۳۲، ۳۴، ۳۵، ۳۷، ۳۸ و ۳۹ به آن اشاره شده است.

یکی از موضوعات قابل توجه حقوق شهروندی، موضوع دریافت وجه اضافی پزشکان از بیماران (زیر میزی) است؛ پزشک نباید شروع به درمان و درمان بیمار را به دریافت مبلغ یا مبالغی فراتر از تعرفه پزشکی یا توافق آن دو در چارچوب قانون موکول نماید؛ واقعیت مسئله این است که در حال حاضر بنا به دلایل مختلفی قصور و تخلفات پزشکان و دست‌اندرکاران پزشکی در مبحث زیرمیزی افزایش پیدا کرده است.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که مکانیسم حقوقی برای رسیدگی و بررسی این امور به چه نحوی است و با وجود تعیین تعرفه‌های قانونی در حوزه سلامت، راهکار قانونی برای رسیدگی به تخلفات دریافت وجه غیرقانونی (زیرمیزی) توسط پزشکان چیست.

طبق قانون، پزشکان موظف به ارائه خدمات مطابق با تعرفه‌های مصوب هستند و دریافت هرگونه وجهی مازاد بر تعرفه قانونی ممنوع بوده و تخلف محسوب می‌شود، چرا که این کار خلاف مصوبه و قانون نظام جمهوری اسلامی و حرام است، بنابراین از منظر حقوقی زیرمیزی پزشکان می‌تواند تحت عنوان «وصول و دریافت مال نامشروع» تلقی شود، این بزه از عناوین کلاهبرداری محسوب شده و مرتکب آن از یک سال تا هفت سال زندان محکومیت خواهد داشت.

طبق ماده ۱۰ و ۱۳ آئین نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه‌ای شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته، شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته مکلف هستند تعرفه‌های خدمات درمانی مصوب
ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را رعایت کنند و حق دریافت هیچ‌گونه وجه یا مالی از بیماران را علاوه بر وجوهی که توسط مسؤولان مؤسسه درمانی ذی‌ربط طبق مقررات دریافت می‌شود، ندارند.

طبق قانون، پزشکی که هر گونه وجه دریافت اضافی از بیماران (زیر میزی) داشته باشد، بار اول دو برابر پرداختی بیمار جریمه و توبیخ کتبی می‌شود، بار دوم پنج برابر پرداختی بیمار جریمه و پروانه مسئول فنی نیز لغو شده و بار سوم ۱۰ برابر پرداختی بیمار، پزشک مربوطه جریمه خواهد شد و پروانه مسئول فنی و حتی بیمارستان نیز باید لغو شود.

طبق قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان (مصوب ۲۱/۷/۱۳۹۸)، هر گونه دریافت وجه اضافی از بیماران (زیر میزی) از شیوه‌های غیرقانونی برای وصول هزینه خدمات به مشتریان به شمار می‌آید که این رفتار خلاف قانون، تخلف و جرم محسوب می‌شود و مستلزم تعقیب قانونی است.

وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نیز با مکانیسم دیگری با این جرم برخورد می‌کند و زمانی که موردی مبنی بر تخلف پزشکان گزارش داشته باشند از طریق کمیسیون ماده ۱۱ در حوزه درمان طبق مقررات با آنها برخورد می‌شود و میزان پولی که بیش از تعرفه از بیمار دریافت شده به وی برگردانده خواهد شد، بنابراین در صورت مشاهده تخلف تعرفه‌ای، بیماران می‌توانند از طریق: ۱- مراجعه به سازمان نظام پزشکی و شکایت در دادسرای نظام‌پزشکی ۲- مراجعه به وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و شکایت از پزشک متخلف در کمیسیون ماده یازده ۳- مراجعه به دادسرای عمومی و انقلاب و طرح شکایت کیفری، اقدام کنند.

کد خبر 748988

دیگر خبرها

  • امام خمینی (ره) به اسلام و مسلمانان شخصیت بخشید
  • بانوی ۶۱ ساله اردبیلی نجات بخش جان همنوعانش شد
  • کبد بیمار یزدی نجات بخش جان هم‌وطنی دیگر شد
  • مجازات دریافت وجه اضافی از بیماران چیست؟
  • روایتی از معلمی در مناطق محروم؛ از زندگی در کانکس تا حسرت نیاموخته‌ها
  • ثبت ششمین اهدای عضو در استان یزد
  • اعضای بیمار مرگ مغزی در مشهد جان چهار نفر را نجات داد
  • روایتی از طلبه جهادگر و مادر ۵ فرزند/ بچه ها برکت آوردند
  • بانوی دشتستانی ناجی چند بیمار نیازمند به عضو شد
  • انتقال هوایی نوجوان ۱۳ ساله مسجدسلیمانی برای اهدای اعضاء